Rumah Kediaman Bekas SUK (1920)

Rumah ini dibina pada tahun 1920 di Bukit Bius, Kuala Lipis dan dijadikan kediaman rasmi Setiausaha Negeri Pahang ketika itu. Di antara Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang yang pernah mendiami rumah ini ialah Dato’ Setia Raja Abu Samah Bin Ali (1948-1952) dan Tun Abdul Razak Bin Hussein (1952-1955). Rumah ini terletak bersebelahan dengan kediaman Yang Amat Berhormat Menteri Besar ketika itu yang dikenali sebagai Istana Hinggap sekarang. 

Bukit Bius ketika itu menjadi tempat kediaman utama para Pegawai Tinggi Kerajaan Negeri. Apabila Ibu Negeri Pahang dipindahkan ke Kuantan pada 1995, rumah ini didiami oleh Pegawai Kanan Kerajaan Daerah Lipis dan Pegawai Pertanian Daerah Lipis dan Pegawai Pertanian Daerah Lipis merupakan orang terakhir yang mendiami rumah ini.

Rumah ini merupakan tempat kelahiran tempat kelahiran Perdana Menteri Malaysia sekarang iaitu Dato’ Seri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak. Kelahiran beliau dirumah ini pada tahun 1953 telah disambut oleh bidan dari Hospital Kuala Lipis yang bernama Puan Fatimah atau lebih dikenali sebagai Mak Da. Rumah ini dibina bercirikan seni bina gabungan Eropah dan Melayu dengan tingkap yang banyak dan hanya mempunyai dua buah bilik tidur yang luas. Ruang keluarga terletak di bahagian anjung, manakala ruang tamu, ruang makan dan sebuah bilik tidur tetamu terletak di tingkat bawah.

Tarikh Kemaskini: 26/11/2018 16:43:14

Halaman ini sudah dipaparkan sebanyak 366 kali.


Kembali ke Atas